Cazare Timisoara oferita de Hotel Central la cele mai inalte standarde. Inregistrati-va acum!
Nu sunteti inscris? Creare cont | Recuperare parola

Cazare Timisoara

Hotel Central Timisoara | Cazare Timisoara

Anonim (14.06.2012)

Plasament + servicii.
Total 8.0
[+] Mai multe impresii
Hotel Central Timisoara | Cazare Timisoara
Castelul Hunizilor Timisoara

Conform unor legende, Castelul Huniade din Timisoara a fost vizitat de celebrul domnitor Vlad Tepes(DRACULA) impreuna cu cea de a 3 a sotie Ilona Nelipic a Valahiei, verișoară a lui Matei Corvin..

 

 

 

Castelul Huniade este un monument istoric și cea mai veche clădire din Timișoara, construit între anii 1443 - 1447 de către Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui vechi castel din secolul al XIV-lea  Astăzi adăpostește Muzeul Banatului.

 

Vlad Țepeș

Vlad Țepeș(DRACULA)

Domnie

august 1448 - octombrie 1448
august 1455 - decembrie 1462
decembrie 1476[1]

Născut

nov. 1431
Sighișoara

Decedat

decembrie 1476

 

 

Căsătorit cu

Cnaejna Bathory
Jusztina Szilagyi
Ilona Nelipic[1]

 

 

Tată

Vlad al II-lea Dracul (The Evil)

 

In anul 1458, cand Matei Corvin a primit Castelul Huniazilor(din Hunedoara) pe linie ereditara, Vlad Tepes(DRACULA) s-a dus sa-i ceara ajutor in lupta cu turcii. In schimb, regele l-a inchis pe Vlad Tepes(DRACULA), acesta petrecand aproape 7 ani incarcerat intr-una din temnitele castelului. In cele din urma, fostul domnitor al Valahiei, a fost recunoscut ca aliat si prieten al Transilvaniei, si Corvin l-a eliberat, intrand in gratiile acestuia, atat de mult, incat regele i-a permis lui Tepes(DRACULA) sa o ia de sotie pe verisoara sa, Ilona Nelipic. Apoi, i s-a reoferit si Valahia, semn ca fragilitatea Tarii Romanesti atinsese culmi ingrijoratoare in fata otomanilor si a dorintei lor de a o stapani cat mai curând. Matei Corvin a considerat ca numai „furia” lui Vlad Tepes(DRACULA) avea sa opreasca expansiunea Imperiului Otoman

 

Vechiul castel

Castelul Huniade din Timişoara,
la sfârşitul secolului XIX
(Litografie, Anonim, 24,8 x 17,5,
expusă la Muzeul Banatului
)[1]

În contextul frământărilor politice din Regatul Ungariei al secolului XIV, regele Carol Robert de Anjou a decis, în urma unei vizite în 1307, să-și stabilească provizoriu, reședința la Timișoara. S-a impus astfel necesitatea edificării unui castel care să facă față necesităților regelui. Construcția a fost realizată probabil de constructori italieni și terminată cel mai probabil în 1315, pentru că, în 1316, regele era deja stabilit în noul său castel.[2]Acesta a locuit aici pentru aproape 8 ani. Edificiul s-a dezvoltat în jurul unei curți patrulatere cu turnuri cilindrice de colț. Așezat fiind pe o insulă era legat de orașul Timișoara, fortificat și el de către același rege, printr-o punte mobilă[3]. A cunoscut refaceri importante în timpul comitelui Pippo Spano.[4]

Noul castel

Între 1441 și 1456, comite de Timișoara a fost Iancu de Hunedoara. Acesta și-a stabilit aici reședința și a dispus edificarea unui nou castel, pe ruinele vechiului palat-castel regal, grav avariat de un cutremur[5]. O contribuție la edificarea lui a fost adusă de arhitectul italian Paolo Santini de Duccio, aflat în acea perioadă în serviciul lui Iancu de Hunedoara. Atât castelul cât și fortificațiile orașului au fost dotate cu turnuri în plan semicircular adaptate artileriei[6]. A servit drept reședință nobiliară pentru toți regii care până în 1552 au poposit la Timișoara.În perioada ocupației otomane (1552-1716), a servit drept reședință a beglerbegilor Pașalâcului de Timișoara.

 

Ioan de Hunedoara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Salt la: Navigare, căutare

Ioan de Hunedoara

Ioan de Hunedoara, mult mai cunoscut ca Iancu de Hunedoara, alternativ Ioan (Ion) Huniade sau Ioan Corvin (n. ca. 1407 - d. 1456) (în latină Ioannes Corvinus, în germană Johann Hunyadi, în maghiară Hunyadi János, în sîrbă, Janko Sibinjanin, în slovacă Ján Huňadi) a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441-1456 și regent al Ungariei între 1446-1452, mare comandant militar, tatăl regelui Matia Corvin.( Matei Corvin).

Matthias Corvinus.jpg

Matia Corvin (n. 23 februarie 1443, Cluj - d. 6 aprilie 1490, Viena)

Cel mai studiat român la Yale este Matei, fiul cel mic al lui Iancu de Hunedoara, născut la Cluj în 1443 şi intrat în istorie sub numele medieval de Corvinus (de la corvus – corb, pasărea aleasă drept blazon de familia Huniade).

 

Conform unor legende, Castelul Huniade din Timisoara a fost vizitat de celebrul domnitor Vlad Tepes(DRACULA) impreuna cu cea de a 3 a sotie Ilona Nelipic a Valahiei, verișoară a lui Matei Corvin..

 

[...]